Skip to content

WTBtalent

ett talanglöst liv

Som tidningsbud i Linköping har du Östgöta Correspondenten som huvudtidning. Det innebär att du har allra flest av Corren, och flest personer har valt att prenumerera på Corren. Mitt distrikt är ganska litet, så det innebär att jag bara har 125 stycken Corren att dela ut, give or take. Utöver det, på en vanlig dag, så har jag fyra Stockholmstidningar -> 2 Dagens Industri och 2 Svenska Dagbladet. På måndagar får jag ett tiotal Hemmets Veckotidning, på Onsdagar ett tiotal Hemmets Journal, plus ett trettiotal NyTeknik. All in all så är det ett ganska skönt distrikt, lite väl litet för att kunna få någon bra lön, men ganska skönt sommarjobb. Jag har två timmar på mig varje morgon, där jag får lön. Tidningarna kan delas ut närsom på natten så länge jag är klar allra senast klockan 0600. Jag har en inställelsetid på 0330, tidningarna brukar nästan alltid komma 0240, och eftersom jag springer min runda på max en och en halv timme så brukar jag nästan alltid vara påväg hem redan vid 0400. Det är en ganska så lägenhets-tung runda, med 35 trapphus jag måste springa i varje dag. 8 av dessa har dessutom hiss, så jag behöver inte ens springa uppåt i trappan. De flesta trapphus har 5 trappor med 9 trappsteg i varje trappa. Vissa har dock 6 trappor eller 10 trappsteg, så för enkelhetens skull kan vi säga att det är ungefär 50 trappsteg i varje trapphus. Eftersom jag springer vartannat trappsteg upp, men tar alla trappsteg ner blir det ungefär 75 trappsteg per trapphus. Så på en normal dag springer jag ungefär 1440 trappsteg, beräknat på hur många våningar jag springer i varje trapphus.

Men sen kommer torsdagarna. På torsdagar har Corren en bilaga som heter Bostad. Och Corren tycker att alla som inte prenumererar på deras tidning borde i alla fall få bilagan varje torsdag, vilket innebär att jag får ungefär 250 stycken extra tidningar att dela ut. NTM (företaget jag jobbar för) tycker att det borde ta ungefär 40 minuter extra att dela ut Bostad, så på torsdagar har jag betalt för hela 2h40m. Vi kan börja med att räkna ut ungefär hur många trappsteg extra jag måste springa: 33 trapphus utan hiss x 75 = 2475 trappsteg. Så ungefär 1000 trappsteg extra, på fyrtio minuter. Då räknar jag inte med alla hus med hiss, där jag har ungefär 15-20 extra tidningar att dela ut i varje, eller alla extra brevlådor jag måste stanna vid. Så beräknad tid för 1440 trappsteg+diverse brevlådor, med ca 130 tidningar är 2 timmar. Beräknad tid för 2475 trappsteg+diverse brevlådor, med ca 480 tidningar är 2 timmar och 40 minuter. Redan här börjar matematiken kännas lite konstig, men fair enough. Jag springer ju redan i de flesta trapphusen, så det är ju inte så mycket extra jag måste springa? Någon våning eller två bara.. Plus att jag måste packa min vagn två gånger, eftersom alla tidningar inte får plats, även om jag i vanliga fall skulle kunna få plats med alla mina tidningar i en av mina två väskor.. Men det tar ju bara tio-femton minuter extra. Man kan leva med det också.

Igår hade NTM dessutom bestämt att vi skulle extraknäcka lite som brevbärare, och dela ut direktreklam i form av adresserade brev. Vi brukar få ett par stycken brev med fakturor från Corren och SvD då och då, men igår hade Läkarmissionen slagit på stort, och nu fick jag närmare 30 stycken brev att dela ut. Utöver dessa hade jag även fyra stycken AKT (som jag aldrig haft turen att få dela ut innan, på mina tre månader) och fyra stycken CHE (som jag haft äran att få dela ut hela en gång innan, precis i början på mina tre månader) som jag inte hade en aning om vilka skulle ha. Så jag fick sonika ta upp min budbok och hålla koll på det hela tiden. Samt hålla kontinuerlig koll på brevhögen så jag inte missade någon. Samt springa längst upp i alla trapphus och stanna vid varenda brevlåda. Fine, big deal, jobb suger ibland. Sånt är livet. Och det är ju inte så att man har ont om tid, man har ju till klockan sex på sig innan folk får börja klaga på att du är sen! Du kan ta det lungt och sansat, ta din tid. Eller vänta nu, nä. Det kan du inte alls. Eftersom tryckeriet alltid verkar ha stora problem att hinna trycka klart alla tidningar i tid, får vi tidningsbud alltid vänta. Tidningarna ska som sagt vara på plats 0240, och för att hinna till 0600 på 2h40m behöver jag allra senast börja 0320. Gott om tid? Asbolut. Men då tidningarna kommer 0315 OM MAN HAR TUR, så får man genast lite mer problem med att faktiskt lyckas hinna klart. Det tar 10-15 minuter att packa sin vagn, vilket gör att man FÖRHOPPNINGSVIS hinner börja innan 0330. Så enligt NTM’s tidsuppskattning borde jag hinna blir klar vid 0610, så alltså redan där 10 minuter sen. Nu är ju dock NTM’s tidsuppskattning extremt jävla skitdålig, och det tar inte alls 40 minuter extra på torsdagarna med bostad. På mitt lilla distrikt tar det minst 50 minuter extra, och då springer jag som en galning i trapphusen. Så rent tekniskt sett delar jag ut Bostad i tio minuter utan att få lön för det. Tur är det väl då att jag sett till att kunna mitt distrikt bra nog så det bara tar 2h30m för mig, så jag får lön för hela perioden. 05.57 blev jag klar igår. Då hann jag till och med klappa en katt i en halv minut också. Det tog bara en timme extra. Kanske hade jag inte brytt mig lika mycket om det inte vore för att NTM redan försöker lura mig på pengar genom att gå emot facket och vägra ge mig betalt enligt min yrkeserfarenhet. NTM menar att det är företagserfarenhet som gäller, trots att facket säger att det är i branchen, och på mina anställningspapper så står det att lönen beräknas enligt ”tid i yrket”. Men jag antar att NTM avlar en egen sorts tidningsbud, så därför är yrket annorlunda här?

Jag har bara två nätter kvar nu, så därför struntar jag i att bry mig över allt negativt som kan hända om man skriver negativt om sitt jobb. Jag är i alla fall tacksam över att Linköpingsavdelningen på NTM är bra, och att min chef där säger ”ligg på dom, du har rätt och facket håller med dig”.  Och eftersom jag är så makalöst trött på allting får det bli en lång vägg av text, som inte är speciellt rolig. Kanske tjänar det en mening att låta det ligga här, så jag kan påminna mig själv om att jag ska stå på mig, och inte acceptera absurda arbetsplatser.

Och en TL;DR för er som inte orkade ta er igenom: Varje torsdag får jag väldigt många extratidningar att dela ut, och mitt jobb kan inte räkna ut att det tar mer tid än vad man får betalt för. Dessutom är mitt jobb snåla jävlar som går emot fackets regler om lön enligt yrkeserfarenhet.

TVÅ DAGAR KVAR.

Annonser

Taggar:, , , ,

%d bloggare gillar detta: