Skip to content

WTBtalent

ett talanglöst liv

The Elder Scrolls V - Skyrim

Redan när de utländska spelsajterna och speltidningarna annonserade ut årets spel för 2011 började jag grymta. Och när datorspels-galan utsåg Skryim till årets bästa spel var jag tvungen att göra något. Det här inlägget är en fangirls bekännelser. Ett inlägg om hur det känns när ens hjärtebarn till spel inte egentligen ÄR det bästa spelet som släpptes under 2011, oavsett hur bra det egentligen var.

Låt mig börja med att säga att jag har 106 timmar speltid av Skyrim loggat på Steam. Lägg till sisådär 20-30 timmar som inte loggades i början, varav de första 100 var under 2011. Jag har alltså spelat tillräckligt mycket för att forma en åsikt om vad jag tycker om spelet. De som vet någonting om mitt spelande är medvetna om att det var Elder Scrolls Oblivion som på allvar fick mig att ta upp spelande, och att jag tycker att Skyrim är sjukt jävla bra. Men det är här twisten introduceras: det är absolut inte värdigt utmärkelsen årets spel för 2011.

Ett spel som får utmärkelsen årets spel ska vara ett komplett spel. Ett spel som fängslar och är omtyckt av många människor, inte bara hardcore, casual eller kritiker. Ett spel som faktiskt ger någonting till spelaren och som bjuder på bra gameplay. Men inte ett spel som från början var så infesterat av buggar att det knappt ens var spelbart vid vissa tillfällen. Nu är ju inte Bethesda direkt kända för att släppa buggfria spel, men det är ingen ursäkt. Att ett spel lider av så stora buggar – inte bara på PC där det i mångt och mycket måste ‘kalibreras’ för olika datorer, utan också på både 360 och PS3, är inte okej. De lila/rosa grafikbuggarna kan väl ha vart förlåtliga. Men de buggar som gjorde att spelet för många kraschade en gång i timmen, eller de buggar som gjorde att folks sparfiler på över 100 timmar inte längre var spelbara och inte kunde backtrackas är oförlåtliga. Framförallt när det bjöds på ganska dålig kommunikation från Bethesda. Vi fick veta att det jobbade på buggar, men inte så mycket mer specifikt än så. Att sen faktiskt förbjuda en mod som faktiskt gjorde spelet spelbart för många när de själv inte lyckats fixa problemet gör det inte direkt enklare att förlåta Bethesda.

I efterhand har jag nästan lite svårt att förstå hur jag orkade ta mig igenom den första veckan med Skyrim. Jag spelade från morgon till kväll, och var tvungen att snabbspara var femte minut eftersom jag aldrig visste när spelet skulle krascha. Vissa dagar kom jag undan med en eller två kraschar, andra dagar kunde jag knappt spela längre än en halvtimme åt gången. Man kan ju argumentera att om ett spel lyckas få mig att fortsätta spela trots så uppenbara och irriterande buggar är såpass bra att det förtjänar alla spelutmärkelser de kan få, men jag tycker inte att man kan acceptera att ett i vissa fall ospelbart spel är det bästa spelet som släppts under hela 2011. Oavsett hur bra storyn är, oavsett hur stor och fri världen är.

Hade Skyrim släppts i den kvaliteten det är idag – alltså till stora drag buggfritt, så hade jag stått längst fram och proklamerat GOTY! Men när många av de buggar som spelet led av inte ens fixades förrän år 2012 så kan det knappast vara det bästa spelet som släpptes under 2011. Inte när de hade såpass värdiga motståndare såsom Portal 2, Bastion, Gears of War 3 och Batham: Arkham City.

Och det är därför jag skriver det här inlägget nu, på valborgsmässoafton med alkohol i kroppen. För även om Skyrim var mitt absoluta favoritspel under 2011 och jag spelade det mer än något annat spel (WoW exkluderat…) så kan inte mitt Elder Scrolls bultande fangirlhjärta förstå hur spelvärlden kan blunda för vad Bethesda gjorde. Inte nog med att man sa att det var okej att släppa ett spel som nästan bestod mer av buggar än av fungerande spel – man sa också att det går att släppa ett ofärdigt spel och fortfarande få GOTY. Och som spelkonsument tycker jag inte att det är ett bra budskap. Så FU haters. Skryim förtjänade inte ett enda av de GOTY som de fick. Och därmed basta.

Annonser

Taggar:, , , , , , , ,

%d bloggare gillar detta: