Skip to content

WTBtalent

ett talanglöst liv

Mhm. Snön bara öser ner här. Inte långt ifrån att det kan klassas som regelrätt snöstorm.
Ussschhhhhh! Det som var så vårigt :(

Aja, inte mycket man kan göra åt vädret tyvärr, så istället får man utnyttja det faktum att vädret suger, så man kan vara hemma och baka! :D
Vi ska ha LittleBigPlanet 2-kväll ikväll med två vänner som kommer över, så då får jag baka någonting till det, naturligtvis! Sen är det middag hos sambons mamma imorgon, så då måste jag naturligtvis ta med mig efterrätt dit också :3 ICA hade både passionsfrukt och lime billigt, så jag passade på att köpa på mig några stycken så det blir någonting baserat på de två i alla fall. Chokoladtarte med limesmak imorgon antagligen, och någonting sött och fruktigt med passionsfrukten idag ^_^

På tal om frukt så är det ju faktiskt rätt viktigt att trycka i sig lite C-vitaminer, speciellt när vädret går från vårsol till snöstorm och man känner sig nerdeppad. Så då kan man ju pumpa upp humöret och immunförsvaret med en god citrus-sallad!

Receptet snatchade vi på ICA, faktiskt.

 

Citrussallad med rostad mandel och kokos

Du behöver

  • Två blodapelsiner (receptet tycker egentligen blodgrape, men jag gillar inte riktigt smaken på grape, så det är valfritt vilket man själv gillar bäst. Att det är någon form av röd citrusfrukt är dock viktigt, eftersom estetiken är det viktigaste! hosthost)
  • Två apelsiner
  • Tre clementiner
  • ½ vaniljstång
  • Nejlika (inte überviktigt, så skippa det om du inte har hemma och inte vill köpa)
  • 1 dl mandlar (hela eller spån spelar ingen roll!)
  • 1 dl kokos

Filéa din frukt. Om du undrar hur man filéar frukt, så är det enklaste sättet att bara skära bort skalet och klyfta din frukt. Det är inte så jäkla noga faktiskt, så länge skalet försvinner är du safe :P Släng dock inte skalet, utan spara det. Det kommer bli en del fruktkött kvar på skalet, så pressa det du får över i en kastrull så du får lite drygt 0,5-1 deciliter fruktsaft, spä på med lite vatten om du tycker det blir för lite saft. Lägg dina frukter i en fin skål.

Dela vaniljstången så den blir halv. Snitta sedan upp den och skrapa ner fröna som finns innuti i kastrullen med fruktsaft. Släng även med själva vaniljstången när den är urskrapad. Om du hade nejlika så släng i den också. Låt sjuda i ungefär 5 minuter, sila saften och låt den svalna. När den är kall nog, häll över frukten.

Nu ska du rosta mandel och kokos! Tänk på att om du använder hela mandlar tar det betydligt längre för mandeln att bli rostad än för kokosen, så värm upp dina mandlar tills det börjar knäppa lite, sen slänger du i kokosen och rostar i någon minut eller två till. Se till att röra runt i stekpannan konstant, annars kommer din kokos att brännas fast ^^ Använde du hel mandel, mortla den lite så den blir krossad, använde du spån så kan du mortla lite om du vill, men det är inte direkt behövligt :) Sen strösslar du bara över mandel- och kokosfraset över frukten vid servering.

Det går naturligtvis att äta naturellt, men om man ogillar hela nyttighetsgrejen går det lika bra att servera med lite glass ;)

 

För er som tyckte att det här var lite väl nyttigt -> frukta icke! Det kommer komma upp recept på det som bakas med passionsfrukten och limen, och det är då bannimej inte nyttigt :D (Speciellt inte chokoladtarten, är ett Jamie Oliver recept och den mannen snålar varken på smör eller sirap nomnom!)

Nu skas här dock diskas och städas inför ikväll!

Annonser

%d bloggare gillar detta: