Skip to content

WTBtalent

ett talanglöst liv

Ah! Jag orkade inte vänta längre. De måste upp. Ni måste göra dem. De måste ätas!
Det är bland det enklaste du kan göra, du behöver hela TRE ingredienser.
Jag vet, tungaste shoppingkassen..

Det roligaste med dem är att man kan välja vilken öl som helst att smaksätta med :D Själv använde jag Hobgoblin till halva och Guinness till resterande halvan. Stouten vann första smaktestet, men ju längre de stått i kylen, desto godare blev Hobgoblinen ^^ Men jag rekommenderar verkligen att du gör den med en god stout, den mjuka, lite brödiga smaken kompletterade den mörka chokladen sååå bra.

 

Machotryfflar

  • 250g mörk choklad (minst 65%)
  • 1,2 dl vispgrädde (ovispad)
  • 3 msk öl av ditt val
  • Kakao till att sikta över

Du behöver ha en stor gryta, och en mindre gryta samt en keramikform till chokladen att stelna i.

Grovhacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i den mindre grytan. Den stora grytan ska ha lite vatten i sig som får sjuda, och den lilla grytan ska placeras över (inte i!) vattnet. Så låt den lilla grytan hänga på den större grytans kanter.
Låt chokladen och grädden vara i tre minuter. De ska bara värmas upp, så rör inte runt än.

När det gått tre minuter tar du och börjar röra runt i chokladgrädden tills allting är slätt och ihoparbetat. Ta bort kastrullen och ställ att svalna i 20-30 minuter.

Nu kommer ölen in. Vispa långsamt och försiktigt ner ölen i chokladen. När det är ihoprört smetar du ut chokladen i en keramikform och ställer in den i kylen i 3 timmar.
Att det är en keramikform är viktigt eftersom vanligt porslin gör att det stelnar för mycket, och därför blir svårt att forma när de väl är klara. Så en ugnsform eller dyl. i keramik är bäst. Ta någon där du inte behöver vara superrädd om botten, så formar med teflon bör undvikas.

När det gått tre timmar tar du ut chokladen från kylen och börjar forma den. Jag hade en melon-skopa till hjälp, men det fungerade sådär :/ Så ta vad ni har hemma för att ”gröpa ur” en liten boll, och forma sedan till den med händerna. Ett litet tips är att ha en blöt handduk som du inte är alltför rädd om till hands, för man blir fruktansvärt kletig efter några bollar, och det blir svårt att fortsätta rulla. Allt fastnar i händerna istället, så att kunna torka av sig mellan varven är väldigt skönt ^^

Jag la mina tryfflar i små söta formar, men det fungerar utmärkt att lägga dem på bakplåtspapper eller dylikt :) Ta en liten tesil och skaka över kakaon när alla är färdigrullade. Tänk på att inte dränka dem i kakao, då får man bara en jättebitter smak vid första tuggan. Så lagom smakar bäst här ^^
Förvara dem svalt, de är som allra godast när man tar direkt från kylskåpet ;)

(Receptet kommer från början från Endlessimmer)

 

Annonser

%d bloggare gillar detta: