Skip to content

WTBtalent

ett talanglöst liv

Underbara luftiga polvoroner <3

 

Jag vet, jag vet! Det var på tiden att jag uppdaterade med någonting sött!
Kakorna på bilden är såkallade Polvoroner, vilket är förbannat svårt att komma ihåg :( Jag har kallat dem polverons, polovolorololons, polerovon och allt därimellan.
Men ja. Pol-vo-ron-er. Kom ihåg det nu små barn!
Polvoroner är i alla fall tydligen andalusiska små kakor och äts traditionellt vid jul. De är busenkla att göra, och blir helt fantastiskt goda. De både smälter och faller sönder i munnen när du biter i dem, och med ett fint lager florsocker på ser de verkligen fjäderlätta ut, trots att de är rätt mastiga.

De är absolut fantastiska och smaken går att variera eftersom du själv kan välja vilken nöt du vill ha i. Själv valde jag mandlar, mest för att det var det jag hade hemma.
I shall prolong no longer! Receptet ska ni naturligtvis få :3

 

Nötiga, underbara Polvoroner.

  • 225g smör, rumstempererat
  • 1,2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Knappt 5 dl mjöl
  • 1,2 dl nötter av ditt val
  • 3,5 dl florsocker (till att vända kakorna i)
  • 1/8 tsk kanel (också till att vända kakorna i)

Först av allt: Rosta dina nötter om de rostas bör. Kör in dem i ugnen på hög värme eller rosta dem i stekpannan. Vänta tills de börjar ”knäppa”, och låt dem svalna något. Sen mortlar du dem eller kör i en mixer tills de är grovt malda (var inte rädd för att det blir lite bitar).

Vispa ditt smör fluffigt och ljust, använd en elvisp eller mixer. Blanda ner florsockret och vaniljsockret och mixa tills det är väl blandat. I med nötterna och vispa lite till.
Dela degen i två delar, vira in dem i plastfolie och kyl i 30-60 minuter.

När du tar ut degen igen, ta ut en i taget. Sätt på ugnen på 170C. Blanda ihop florsocker och kanel i en skål. Eftersom du ska ”doppa” kakorna i skålen är det smidigast om den är relativt smal, så du slipper dra runt kakan :)
Av den halvan deg du har ute, ta ca 2 tsk (14g om du vill vara exakt!) och rulla degen till bollar i handflatan. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt med ungefär 1cm mellan varje liten boll. När första degen tagit slut, ut med den andra degen och fortsätt rulla. Jag fick ut nästan 50st kakor på min deg, samt fick plats med alla på en plåt.

När du rullat all din deg till små bollar så är det dags att stoppa in dem i ugnen. Låt dem vara inne ungefär 18 minuter, tills botten är gyllenbrun och toppen är lite ljusare guldfärgad. Ta ut och låt svalna i fem minuter på plåten.
Fram med ett galler och din skål med florsocker och kanel. Doppa försiktigt dina kakor i skålen tills de är ordentligt täckta med florsockret. Lägg den täckta kakan på gallret och fortsätt med resterande 49 kakor.
När alla är täckta, låt dem svalna helt. Sikta över resterande florsocker och stoppa i en burk eller ge till någon du tycker om! :)
För att de ska se extra luftiga ut när du serverar, ta en tesil och skaka försiktigt över lite florsocker.

Mina 50 kakor blev tredelad glädje. Dels åt jag och sambon upp en hel del, dels fick sötaste Ellen några stycken i inflyttningspresent, och sen tog jag med mig några till skolan när vi hade grupparbete för att de skulle ta slut xD Så du kan garanterat halvera satsen om du inte planerar att ge bort kakorna, eller har en stor familj ^^ Eller en väldigt god aptit! :D

Som sagt, busenkelt att göra, jättegott att äta och superfint att ge bort! Tänk bara på att om du gör dem på sommaren och det är hög luftfuktighet så kommer florsockret smälta snabbt om du inte förvarar kakorna svalt.

Nästa inlägg kommer nog handla om fantaaaaaaaaaaaaastiskt goda chokladtryfflar. Med smak av.. öl! Så se fram emot det! (också hur enkelt som helst att göra!)

Annonser

%d bloggare gillar detta: