Skip to content

WTBtalent

ett talanglöst liv

Det var dags för lite julfixande igår! Resultatet blev nördiga lussekatter, brända mandlar och kanderade äpplen.

Första gången jag gjorde något av de ovanstående, och det var oerhört kul att få pilla runt med lite nya idéer :) De brända mandlarna var så barnsligt enkla att göra också, så jag tänker defenitivt fylla på ett lager av dem att ge bort i Jul :D Släng bara i 3dl florsocker till 250g mandlar i en kastrull eller stekpanna. Var noga med att röra runt hela tiden och ta bort kastrullen eller stekpannan från plattan när mandlarna börjar ”knäppa”. Du hör när det är dags ^_^  Sen slänger du i 0,5dl florsocker till och rör runt, låter kastrullen vila i någon minut och slår sedan ut allt på ett bakplåtspapper. Tillsätt ytterligare 0,5dl florsocker och börja separera mandlarna! Jag använde mig utav en kniv och bara skar loss dem från varandra, sockret är jättejättevarmt, så det gäller bara att inte bränna sig :3

Sen fixade jag bara en liten strut i ett fint papper som jag egentligen hade tänkt dekorera mer, men som fick bli naturell istället. Sparar krutet till strutarna jag tänker ge bort istället ;) Fantastiskt söt liten gåva till jul med hemgjorda brända mandlar samt hemgjord strut med dekorationer på :)

 

Mina kanderade äpplen var lite mer trilskiga dock :(

Först och främst hade jag världens problem med att försöka förstå hur jag skulle kunna ha i 250g glukos till 5dl socker, 2dl vatten och 3 droppar ättika. Det kändes som en enorm mängd, dessutom kostar 50ml 40:-, så bara glukosen skulle kostat mig runt 200:- vilket inte känns hållbart för en stackars student på åtta äpplen :( Men ja, jag pruttade i hela tuben i alla fall, vilket räckte :) Det tog dessutom säkerligen en halvtimme innan jag tyckte att min karamell började se färdig ut, och då var jag ändå väldigt generös i min färgbedömning. Karamellen ska stå och sjuda tills den blir gyllenbrun, sen ska man snabbtsnabbtsnabbt ta bort kastrullen och kyla ner den på en blöt handduk så att det inte bränner fast. Min började närma sig guldfärgat, max. Men ja, det blev rätt okej ändå, tycker jag :) Sen var det bara att försöka rulla runt äpplena i karamellen och jag doppade mina i kokos, krossade pistagenötter och krossade mandelspån. Det blev rätt fint tillslut, men det finns mycket rum för förbättring på äppelfronten! ^^

Långt inlägg om saker som antagligen inte intresserar de flesta av er som läser min blogg, men ni får ta det som män och överleva ändå! Dessutom kommer det komma en hel del fler sådana här inlägg, så brace yourself  ;)

Annonser

%d bloggare gillar detta: