Skip to content

WTBtalent

ett talanglöst liv


Eftersom jag inte har bakat på evigheter kände jag att det var dags igår, så jag slängde ihop en mjuk lingonpepparkaka :) Smakar fantastiskt juligt och var väldigt mysig att äta med lite te nu när det är snö ute ^_^

Tänkte slänga med ett recept också, så kan ni baka den till jul :3 Den tar ungefär 50 minuter att baka, varav 30 minuter är i ugnen :)

Kakan:

  • 3 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 dl filmjölk (jag använde filmjölk med pepparkaks-smak för en mer intensiv smak)
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl rårörda lingon
  • smör och mandelspån till formen

Lingongrädde:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl tjock grekisk yoghurt (jag brukar använda turkisk yoghurt för lite surare smak)
  • 0,5 dl rårörda lingon

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (20-25 grader varmare om du inte har varmluftsugn).

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.

5. Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten.

6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Var noga med att den inte är kladdig alls, prova med en sticka.

7. Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den på ett serveringsfat eller ett galler.

8. Lingongrädde: Vispa grädden och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon.

(kock: Leila Lindholm, från Leilas Jul)

 

 

Själv tycker jag att kakan blir godare om den får stå någon dag :3 Nu är jag i alla fall klar med att leka recepttant, och ska slänga upp en massa DVD-filmer och spel på våra nyuppsatta hyllor! :D

 

Annonser

%d bloggare gillar detta: